تولید و کسب و کار در باتلاق «قطعی های مکرر برق»

قطعی های مکرر برق طی چند وقت گذشته علاوه بر اینکه نارضایتی در بین مشترکان خانگی ایجاد کرده است، باعث شده است که فعالان تولیدی و همچنین افراد شاغل در کسب و کارهای کوچک و محلی را هم مجبور به واکنش کند.

اقتصاد کویر – هادی نجف زاده: برق و ماادراک برق…

همه اذعان داریم که برق به گونه ای شدید همه زندگی شخصی، اجتماعی و حرفه ای ما را تحت تاثیر قرار داده است و به گونه ای تمام فعالیت های روزمره ما را درگیر کرده است.

تولید برق در هر کشور تابع شرایط جغرافیایی آن منطقه است و در کشوری مثل ایران تولید بخش زیادی از برق مصرفی در کشور از طریق نیروگاه های آبی و آب ذخیره شده در پشت سدها بوده هر چند چند سالی است با توجه به تغییرات اقلیمی و خشکسالی های تحمیل شده بر اکوسیستم منطقه و ایران، مسئولین به فکر راه های جایگزین همانند انرژی اتمی، نیروگاه های بادی و نیروگاه های خورشیدی افتاده اند.

خوب در شرایط کنونی که اکثر برق تولیدی در کشور با نیروگاه های آبی است هرگونه کاهش در آب ذخیره شده در پشت سدها می تواند تولید برق کشور را تحت تاثیر قرار دهد.

علی ای حال چند وقت است که قطعی های مکرر برق در کشور و علی الخصوص در منطقه کاشان و آران و بیدگل باعث شده است که اعتراضات مردم را در پی داشته باشد. بخشی از این اعتراضات بابت قطعی برق و بخش مهمتری از این اعتراضات به دلیل عدم اطلاع رسانی قبلی متولیان محلی مرتبط با توزیع برق از قطعی های مکرر است که این مهم با یک اطلاع رسانی ساده توسط رسانه ها می تواند حل شود ولی جای سوال است که چرا این کمترین حق هم از همشهریان و هموطنان دریغ می شود.

از سویی دیگر متولیان و‌ تصمیم گیرندگان شبکه توزیع برق استان و کشور در تصمیمی دیگر برای اینکه شبکه خانگی دارای کمترین قطع برق باشد رو به قطع برق واحد‌های صنعتی و تولیدی آورده اند و عملا با این کار تولید را در سطح شهرستان کاشان و آران و بیدگل دچار مختل کرده اند.

قطعی برق در کارخانجات و شرکت های صنعتی آنهم در بازه های زمانی طولانی خود قوز بالا قوزی برای مردم شده است. به دلیل ماهیت خصوصی این شرکت ها عملا این واحد‌های صنعتی در زمینه تصمیم گیری برای کارگران خودمختار عمل می کنند و با هر قطعی برق، کارگران را به مرخصی های اجباری میفرستند که این برای بسیاری از کارگران که معیشت و اقتصاد خانواده آنها در این وضعیت اسفناک اقتصادی وابسته به کار در این واحد‌های صنعتی است، ناخوشایند است و از سویی دیگر تولیدکنندگان هم با این خاموشی ها و قطعی های مکرر برق عملا از چرخه تولید بازمانده و خود به نحوی دیگر متحمل ضرر و زیان هایی می شوند که محاسبه آن در این مقال نمی گنجد.

ضرر و زیان های ناشی از عدم تولید به کنار، قطعی برق باعث شده است که شرکت های تولیدی درصدی قابل توجه از مواد اولیه تولیدی خود را به واسطه قطعی برق از دست داده‌اند. از سوی دیگر این قطعی های برق بر کاهش کیفیت و بهداشت محصولات تولیدی نیز تاثیر داشته و دارد.

از سویی دیگر همانطور که گفته شد بروز مشکلات بیکاری نیروی انسانی در ساعات کاری و کاهش بهره‌وری، تاخیر در تحویل سفارشات و همچنین تاخیر در انجام امور اداری و دولتی از جمله عدم تکمیل به موقع اظهارنامه مالیاتی و ارائه فهرست حق بیمه، از دیگر خسارات وارد شده به دنبال قطعی‌های اخیر در شبکه برق کشور در مراکز صنعتی است که از سوی کارآفرینان و صاحبان واحدهای تولیدی اعلام شده است.

البته شرایط شبکه توزیع برق کشور و زحمات پرسنل این حوزه برای ما قابل درک است ولی با توجه به اینکه علاوه بر صنایع و کارخانجات تولیدی، بسیاری از کسب و کارهای کوچک محلی و خانگی وابسته به صنعت برق است این قطعی های مکرر، وضعیت اقتصادی و معیشتی آنها را هم تحت تاثیر قرار داده است.

در پایان با توجه به شرایط کنونی کشور امیدواریم همشهریان و هموطنان عزیز هم در زمینه استفاده از وسایل برقی در خانه و محل کار با دقت و وسواس، مصرف برق خود را مدیریت کرده و در راستای کمک و پایدار کردن شبکه برق، بقیه هموطنان را هم از این نعمت گرانبها برخوردار سازند.